آموزه هایی در رابطه با گلها و گیاهان

در این جا می خواهیم شما را به آرامش گلها و گیاهان نزدیک کنیم.

آموزه هایی در رابطه با گلها و گیاهان

در این جا می خواهیم شما را به آرامش گلها و گیاهان نزدیک کنیم.

۲ مطلب در خرداد ۱۳۹۹ ثبت شده است

سرخس نر / استرالیایی ( Tree Fern)

معرفی سرخس نر استرالیایی

سرخس نر ، جلوه ای ویژه و تاریخی به باغچه شما می‌دهد، چیزی که شاید شبیهش را فقط در پارک ژوراسیک پیدا کنید.
قدمت فسیل های این گیاه به ۲۵۰ میلیون سال قبل بر می‌گردد. چیزی حدود ۵۰ میلیون سال زودتر از آغاز دوره ژوراسیک! واقعا شگفت انگیز است.

سرخس نر اصالتا متعلق به استرالیا و نیوزلند است. این گیاه مناسب داخل آپارتمان نیست و بیشتر برای باغ و حیاط مناسب است. نگهداری از آن کار سختی نیست، فقط کافی است کمی سایه برای آن مهیا کنید و خاکش را همیشه مرطوب نگه دارید.

سرخس مارچوبه (Asparagus Falcatus)

معرفی سرخس مارچوبه

سرخس مارچوبه زیبا، از خانواده سرخسیان است و اغلب در مناطق گرمسیری آفریقا، هندوستان و سریلانکا یافت می شود. نگهداری از آن سخت نیست و تا زمانی که نور و آب کافی به آن برسد، سبز و با طراوت خواهد ماند. چیزی که این گیاه را مهم تر می کند این است که آن یک تصفیه کننده خوب هوا هم هست.
اگر قصد خرید گل تصفیه کننده هوا دارید، سرخس گزینه خوبی است.

ولی خوب همانطور که از اسمش مشخص است، کمی تیغ دارد و تیز است. به همین خاطر بهتر است دور از دسترس کودکان و حیوانات خانگی قرار بگیرد.
سرخس مارچوبه ریشه های قوی، محکم و رونده ای دارد. به طوری که اگر هر سال آن را به گلدان بزرگتری منتقل نکنید، احتمالا از زیر گلدان بیرون خواهد زد. پس با رشد گیاه، گلدان آن را هم بزرگتر کنید.

سرخس پنجه خرس ( Phlebodium Aureum )

معرفی سرخس پنجه خرس

در ادامه معرفی انواع گیاه سرخس ،در مورد سرخس پنجه خرس توضیحاتی میدهیم.
سرخس پنجه خرس، که به سرخس ستاره آبی هم معروف است، یک انتخاب مناسب برای کسانی است که در نگهداری از گیاهان مبتدی هستند و یا نمیخواهند زمان زیادی برای نگهداری از آنها صرف کنند.
برای آن مکانی در آشپزخانه و یا حمام مناسب است و خاک آن را باید همیشه مرطوب نگه دارید.
ما عاشق این گیاه درخشان هستیم و مطمئن باشید که این گیاه به هر فضا و اتاقی زیبایی خیره کننده ای را هدیه می کند.

سرخس شاخ گوزنی(Platycerium Bifurcatum)

معرفی سرخس شاخ گوزنی

همانطور که از نامش مشخص است، برگ های بزرگ این گیاه بی شباهت به شاخ های گوزن نیستند. آن را در طبیعت به صورت متصل به درختان میبینیم که وابسته به آن ها رشد می کنند.
این نوع از سرخس را باید طور دیگری آبیاری کنید. باید یک ظرف را پر از آب کنید، سرخس شاخ گوزنی را در آن ظرف قرار بدهید و اجازه بدهید که کاملا سیراب شود و سپس آن را از ظرف خارج کنید. آن عاشق رطوبت است. پس سرخس را در جایی قرار دهید که مرطوب باشد و یا آن را مرتبا مرطوب کنید.

برگ های گردی که به صورت پایه اساسی سایر برگ ها در این گیاه قرار دارند، ممکن است دچار تغییر رنگ و قهوه ای شدن شوند. این کاملا طبیعی است و سعی نکنید تا آن ها را از گیاه جدا کنید، چون در این صورت آسیب بزرگی به گیاه خواهید زد.
این سرخس تصفیه کننده هوا است.

سرخس نوار ژاپنی (Polystichum Polyblepharum )

معرفی سرخس نوار ژاپنی

این گیاه در اصل متعلق به ژاپن و کره جنوبی است. شاید بتوانیم بگوییم سرخس نوار ژاپنی، قدیمی ترین نوع سرخس هاست. طبق فسیل هایی که از آن باقی مانده، قدمت این سرخس چیزی حدود ۴۰۰ میلیون سال برآورد شده. دوره ای به نام کربنیفرس! دوره ای که حتی کمتر اسم آن را شنیده ایم.

کلمه لاتین Polyblepharum، به معنی تعداد زیادی مژه است. چیزی که بی شباهت به شکل برگهای آن نیست. نام دیگری که به سرخس نوار ژاپنی نسبت داده شده، سرخس منگوله ای است. چون برگچه های جدید در ابتدای رویش خود، مانند یک زنگوله هستند و قبل از اینکه بالا بیایند، دقیقا مثل یک زنگوله رو به پایین هستند.
شکل و بافت این گیاه واقعا زیباست و می‌تواند تغییر چشمگیری در باغچه شما ایجاد کند.
اگرچه این گیاه سمی نیست. اما شکل خاص آن ممکن است باعث شود تا کودکان تمایل داشته باشند با آن بازی کنند. پیشنهاد میکنیم برای جلوگیری از بروز هر گونه خطر احتمالی، این گیاه را دور از دسترس کودکان قرار دهید.

سرخس لانه پرنده (Asplenium Antiquum)

معرفی سرخس لانه پرنده

نام “لانه پرنده” برای چنین گیاه زیبایی خیلی مناسب نیست. اما خوب، این نام به دلیل شکل متراکم برگ ها در وسط گیاه به آن نسبت داده شده است. اما این نوع سرخس زیباتر از این حرف هاست!
در شرق آسیا، هر جایی که رطوبت و نور کمی وجود داشته باشد، سرخس لانه پرنده هم هست و به خوبی در حال رشد کردن است. آن را اغلب در داخل تنه و یا نزدیکی درختان بزرگ می توانیم پیدا کنیم.
به عنوان یک گیاه آپارتمانی، آن سرعت رشد آرامی دارد. پس نگران فضای احتمالی برای آن نباشید و آن را به راحتی در هر مکانی که انتخاب کرده اید قرار دهید. آن در همه چیز میانه روست. یعنی بهترین نور، آب و دما برای آن متعادل ترین آنهاست.
این نوع سرخس سمی نیست و تصفیه کننده هوا ست.

 

شرایط عمومی نگهداری سرخس

نور

مکانی برای آن مناسب است که هم نور کافی دریافت کند و هم کمی سایه باشد تا بتواند استراحت کند! اما نور مستقیم قطعا باعث سوختن و آسیب دیدن برگها می‌شود.

آبیاری

در ماه های گرم سال، بلافاصله پس از خشک شدن خاک آن را آبیاری کنید. می‌توانید در زمستان میزان و دفعات آبیاری را کمتر کنید.

رطوبت

در بهار و تابستان، او خاک مرطوب ( نه خیس) را دوست دارد. بهترین مکان برای او، حمامی است که در آن نور کافی خورشید وجود داشته باشد. اگر در آب و هوای مرطوبی زندگی نمی کنید، ناچارید خودتان رطوبت اطراف گیاه را به طور مصنوعی تامین کنید.

خاک

سرخس نر را خشک و تشنه رها نکنید. هر وقت متوجه خشکی سطح خاک شدید به او آب بدهید.

مکان

بادهای شدید دشمن این گیاه هستند. پس سعی کنید آن را در جایی قرار دهید که از دست این بادها در امان باشد.

دما

این گیاه برای مقاومت در فصل زمستان ساخته نشده. پس در زمستان ان را به مکان گرمتری منتقل کنید.

کوددهی

هر سه ماه یک بار به سرخس زیبا کود مناسب اضافه کنید تا استقامت و سلامت خود را حفظ کند.

هرس کردن

سرخس به سرعت رشد می‌کند و باید مرتبا هرس شود. تمام برگ های ناسالم و مشکوک را از گیاه جدا کنید!

در مجموع در این مطلب سعی کردیم، ضمن معرفی انواع گیاه سرخس از روش کاشت آن نیز سخنی به میان آورده باشیم؛ باوجوداین چنانچه حین خواندن مطلبی سوالی به ذهنتان رسیده است اما پاسخ آن را نیافته‌اید و نیاز به مشاوره گیاه ، می‌توانید آن را از طریق بخش نظرات با کارشناسان گُل‌سِتان درمیان بگذارید تا در اسرع وقت به آن پاسخ دهند

  • گل ستان

زمان آبیاری گیاهان

همه‌ی ما می‌خواهیم مراقب‌های خوبی برای گیاهان‌مان باشیم اما گاهی اوقات نگهداری از چند گیاه بدون دانستن نیازهای محیطی مختلف‌شان کمی دشوار است.
آبیاری گیاهان مهم‌ترین مساله در نگهداری از آن‌هاست و معمولا باید به صورت هفتگی یا روزانه آن را انجام دهیم و احتمالا خیلی‌هایتان از خودتان پرسیده‌اید که مناسب ترین زمان برای آبیاری گیاهانم چه زمانی از روز است؟
با گُل سِتان همراه باشید تا روش آبیاری و نور مناسب گیاه آپارتمانی را بدانید.

واقعیت این است که در زیستگاه طبیعی گیاهان یعنی کوه یا جنگل، هر زمان که مادر طبیعت قادر بود، به آن‌ها آب می‌داد و ممکن بود هر زمان از روز یا شب باران ببارد.

اما الان که گیاهان‌تان داخل منزل‌ هستند و شما هم مسئول آبیاری آن‌ها هستید، بهترین زمان برای آبیاری‌شان صبح است. واقعیت این است که بیشتر گیاهان دوست دارند در صبح و قبل از این‌که خورشید بالا بیاید و آب‌‌‌ آن‌ها را بخارکند، آبیاری شوند.

 

زمان مناسب برای غبارپاشی گیاهان رطوبت دوست مثل سرخس‌ها و گیاهان هوازی هم صبح و عصر است که نور خورشید به طور مستقیم روی برگ‌ها نمی‌تابد چون قطرات آب روی برگ‌ها مثل ذره‌بین عمل‌می‌کنند و در صورتی که نور خورشید مستقیما به آن‌ها بتابد،  باعث سوختگی و لکه‌دارشدن برگ‌ها می‌شوند.

در این میان، غبارپاشی صبحگاهی باعث می‌شود که گیاهان برای روز پیش رو آماده شوند ولی غبارپاشی عصرگاهی رطوبت بیش‌تری به آن‌ها می‌دهد و گیاهان‌تان ازین بابت خوشحال‌تر خواهندشد.

غبارپاشی در عصر روش خیلی خوبی برای مرطوب کردن موقتی گیاهانی است است که در آب و هوای خشک نگه داری می‌شود.

مثلا در فصل زمستان که بخاری و وسایل گرم‌کننده روشن است، هوای خانه بیش از اندازه خشک می‌شود و همین ممکن است به گیاه رطوبت‌دوست‌تان آسیب برساند. پس می‌توانید در هنگام عصر روی برگ‌هایشان را غبارپاشی کنید یا دستگاه بخور سرد را روشن کنید.

بعد از آب، نور یکی از مهم‌ترین چیزهایی است که یک گیاه نیاز دارد.

در ادامه‌ی این مقاله در مورد نور ایده آل گیاهان آپارتمانی صحبت می‌کنیم و به زبان ساده به شما می‌گوییم که چرا گیاهان به نور نیاز دارند، چقدر به نور احتیاج دارند و گیاه شما چه نوع نوری نیاز دارد و هرآن‌چه که لازم است در مورد نور بدانید.

اگر عاشق گل و گیاه هستید با  خرید گل آپارتمانی منزل خود را طراوت ببخشید.

 

چرا نور برای گیاهان مهم است؟

تمام موجودات زنده‌‌ی دنیا به آب و غذا نیاز دارند و می‌توانیم بگوییم غذا برای گیاهان همان نور است.

گیاهان در پروسه‌ای به نام فتوسنتز از نور استفاده می‌کنند. در این فرآیند انرژی نور توسط کلروپلاست‌ها جذب شده، سپس واکنش‌های متابولیکی متفاوتی رخ می‌دهد که یکی از آن‌ها تولید قند برای گیاه است.

قند سوخت گیاه است پس هرچه گیاه در مقابل نور بیش‌تری قرار بگیرد، انرژی بیش‌تری تولید می‌کند و رشد سریع‌تری خواهد داشت.

این نسبت‌ها را به خاطر داشته‌باشید:
کیفیت= رنگ
مقدار= شدت
با این مشخصه‌های نور می‌توانیم چگونگی و چرایی رفتار گیاهان‌مان را بهتر درک کنیم.

کیفیت

 کیفیت نور بر اساس رنگ و نوع نور تعریف می‌شود. در واقع نور انرژی است که طول موج‌های متفاوتی دارد و هرکدام از آن‌ها رنگ جداگانه‌ای دارد. البته رنگ‌هایی که ما با چشم خودمان می‌بینیم برای گیاه مفید نیست چون گیاهان نور را متفاوت از ما می‌بینند.

جالب است بدانید که گیاهان به رنگ سبز دیده می‌شوند چون نور سبز را بازتاب می‌دهند پس نیازی به نور سبز ندارند.

در واقع گیاهان به نوری نیاز دارند که بتوانند آن را جذب و از آن استفاده کنند مثل زرد، نارنجی، قرمز، آبی و بنفش و نورهای نامرئی مثل اشعه‌ی فرابنفش خورشید و فروسرخ (مادون قرمز).

مقدار

مقدار نور یعنی شدتی که نور به برگ‌های گیاه می‌تابد. در واقع هرچه مقدار بیش‌تری فوتون نوری به گیاه بتابد،‌ گیاه انرژی بیش‌تری جذب می‌کند و رشد سریع‌تری خواهد داشت.
مثلا  رشد بگونیا و اگزالیس دقیقا به مقدار نوری وابسته‌ است که این گیاهان در طول روز دریافت می‌کنند.

در واقع هر گیاهی که میوه و گل تولید می‌کند، به شدت به نور دریافتی وابسته ‌است.

این گیاهان با مواد اولیه و اصلی مثل آب، دی اکسید کربن، قند و موادغذایی کار می‌کنند و آن‌ها را به ملکول‌های پیچیده مانند رنگ‌دانه‌ی گل‌ها تبدیل می‌کنند.

البته همه‌ی این‌ها در زمانی اتفاق می‌افتد که مقدار نور مورد نیازشان را کاملا دریافت کنند.
بعضی از گیاهان اگر مقدار نور مورد نیازشان را دریافت نکنند، مکانسیم خودکنترلی‌شان فعال می‌شود یعنی گل نمی‌دهند یا گل می‌دهند اما در نیمه‌ی راه گل‌هایشان می‌ریزد.

جالب است بدانید که تاریک ترین قسمت سایه در فضای باز هنوز هم روشن تر از پرنورترین  قسمت پنجره‌تان در داخل خانه است.

نور داخل و نور بیرون

نور در فضای بیرونی خانه حتی در سایه هم از همه جهات می‌تابد یعنی ۳۶۰ درجه از اطراف و ۱۸۰ درجه از بالا اما وقتی که گیاه‌تان داخل خانه است، نور معمولا از یک منبع به گیاه می‌تابد، مثلا از یک پنجره و همین باعث می‌شود زاویه‌ی تابش نور به اندازه‌ی زیادی محدود شود.

در واقع وقتی گیاهی را از فضای باز به داخل خانه می‌آوریم، مقدار فعالیت سلول‌های گیاه را کاهش می‌دهیم.

ما قبلا در مورد گیاهان آپارتمانی بسیار صحبت کرده‌ایم، برای نمونه گیاهان مقاوم به نور کم و سایه  که برای نگهداری در آپارتمان گزینه ی خوبی هستند.

مقدار نور

ممکن است عباراتی مثل گیاهانی نوردوست یا سازگار با نور کم را شنیده باشید. اما معنای دقیق این کلمات چیست؟

 

نور زیاد

نور زیاد یا نور کامل یعنی نور مستقیمی که هیچ مانعی بین منبع نور مثل پنجره و گیاه وجود نداشته باشد.

فقط در این حالت است که گیاه بیش‌ترین مقدار نور را در داخل خانه دریافت می‌کند.

آلوئه ورا، ساکولنت‌ها و درختان نخلی از گیاهان آفتاب‌دوست هستند. آن‌ها می‌توانند نور مستقیم را به مدت حداقل ۶ ساعت در روز دریافت کنند. به طور کلی باید پرنورترین جای خانه را به این گیاهان اختصاص بدهید.

 

نور متوسط

نور متوسط و نور فیلترشده نوری است که مانعی مثل پرده ی توری بین گیاه و منبع نور وجود دارد و نور به صورت شکسته و پراکنده به گیاه می‌رسد.

سرخس‌ها و گیاهانی مثل آگلونما و مانسترا این نور را می‌پسندند. چون در زیستگاه اصلی شان در جنگل هم نور را به صورت پرتوهای پراکنده و از لابه لای درختان دریافت می‌کرده‌اند.

این گیاهان نمی‌توانند نور مستقیم و شدید خورشید را تحمل کنند و نور متوسط را ترجیح می‌دهند.

 

نور کم

نور کم یعنی هیچ نور مستقیمی به گیاه‌تان نمی‌رسد. احتمالا گیاه از منبع نور خیلی دور است یا در اتاقی با نور مصنوعی قرار دارد. نور کم یعنی انرژی و غذای کم برای گیاه.
بعضی از گیاهان می‌توانند نور کم را تحمل کنند و زنده بمانند اما نمی‌توانند رشد کنند.

یادتان باشد که زاویه‌ی تابش خورشید در ساعت‌های مختلف شبانه روز و فصل‌ها تغییر می‌کند و بر مقدار نوری که گیاه‌تان دریافت می‌کند، تاثیر می‌گذارد. پس حواستان به این نکته باشد و در طول سال، محل قرارگیری گیاه‌تان را تحت نظر بگیرید.

 

می‌خواهید بدانید گیاه‌تان در خانه چقدر نور میگیرد؟


با یک آزمایش ساده می‌توانید این کار را انجام دهید. یک برگه‌ی کاغذ را در وسط روز جلوی پنجره بگیرید و دست دیگرتان را بین نور و کاغذ نگه‌دارید تا سایه‌ی آن روی کاغذ بیفتد.

اگر سایه پررنگ و کاملا مشخص است، نور خورشید به طور مستقیم و زیاد به گیاه‌تان می‌تابد و هرچه سایه محو و نامشخص‌تر باشد، مقدار نور متوسط تر خواهد بود.

یادتان باشد که نور برای گیاهان به‌مانند غذاست. نیازهای نوری گیاهان‌تان را بشناسید و ببینید هرکدام چه نور و چه مقداری نیاز دارند. هم‌‌چنین قبل از انتخاب و خرید گیاه جدید، مقدار نور خانه‌تان را بررسی کنید تا گیاهی متناسب با شرایط نوری خانه‌تان بخرید.

  • گل ستان